Vierde opschoonactie in Wyckerpoort

| Categorie: Basisonderwijs, In de wijk, Samenwerken

Op maandag 20 mei was het tijd voor alweer de vierde opschoonactie in Wyckerpoort samen met het Buurtnetwerk, Leger des Heils, de MTB, stichting Trajekt. Voor het eerst deden ook de studenten van Precious Plastic mee. Van basisschool de L├Ętterdoes deden dit jaar de groepen 4, 5 en 6 mee. Het was wederom een kleurrijke en levendige ochtend in Wyckerpoort.

Voorafgaand aan de opruimactie, gaf #PickitUp op 13 mei in iedere deelnemende klas een introductieles over zwerfafval en de gevolgen ervan voor de natuur en het milieu. Ook kregen de leerlingen alvast te horen waar ze tijdens het opruimen rekening mee moeten houden. De meesten wisten dit gelukkig allemaal nog van verleden jaren, toen zij ook al meededen aan de grote opschoonactie.

Iets anders dan voorgaande jaren, kregen de leerlingen een zwerfie-bingokaart mee op pad tijdens de opschoonactie. Op deze kaart werd afgevinkt welke soorten zwerfafval er gevonden werd. Op deze kaart is er o.a. een categorie voor papier en karton, plastic, blikjes, drankkarton… erg leerzaam om ook eens iets te weten te komen over de verschillende afvalstromen en -scheiding. Natuurlijk werden er ook vreemde zaken gevonden, zoals fietsenkettingen, echte Zweedse munten, haarspeldjes, en een paal met bord ‘honden losloopgebied’. Hoe gekker hoe beter, want de meest originele vondsten leverden leuke prijzen op! De winnaars ontvingen een bouwpakket waarmee van een gebruikt drinkblikje een heus bewegend insect gemaakt kan worden. Alle niet-winnaars kregen een doe-het-zelf-bouwhuisje van karton met een echt zonnepaneel. Dit als blijk van waardering voor de enorme inzet van deze leerlingen van de afgelopen vier jaar!