Precious Plastic opschoonactie en festival

| Categorie: Inzamelactie, Plastic, Samenwerken, Studenten

De Maastrichtse afdeling van Precious Plastic was nog maar pas begonnen. Maar toen ze hoorden van de door CODE043 uitgeschreven wedstrijd Build the City, grepen ze meteen hun kans. En ze wonnen. Met de prijs van 4000 euro organiseerden ze, samen met inwoners van Maastricht en #PickitUp, een plastic-opruimactie gecombineerd met een voor iedereen toegankelijk evenement.

“We waren net aan het nadenken hoe we onze eerste clean up actie wilden gaan organiseren”, vertelt Perine Fleury van Precious Plastic Maastricht. “De wedstrijd van CODE043 sloot daar mooi bij aan. Helemaal omdat het doel was om studenten en inwoners van Maastricht dichter bij elkaar te brengen. Dat hebben we meteen opgepikt. Het terugdringen en recyclen van plastic gaat immers iedereen aan. Plastic discrimineert niet.”

Precious Plastic is een wereldwijde organisatie, waarbij ook in Nederland steeds meer mensen zijn aangesloten. Het doel van de organisatie is om de groeiende berg plastic afval tegen te gaan. Dit doen ze door technieken te verzinnen en machines te bouwen om plastic te recyclen en geschikt te maken voor hergebruik. In Maastricht werken zij samen met het Werkhuis en het Werkgebouw.

Tijdens de opschoonactie op 15 juni wordt in verschillende delen van de stad met ruim 100 personen zo veel mogelijk plastic en ander afval verzameld. Veelal studenten maar ook bewoners en zelfs kinderen doen mee. De gemeente Maastricht is met een delegatie mensen en auto’s vertegenwoordigd, en #PickitUp zorgt voor de opschoonmaterialen, voor de looproutes en voor de instructies en coördinatie. Het is wellicht de grootse opschoonactie tot nu toe in Maastricht, in ieder geval met de meeste variatie in deelnemers. Een mooi staaltje samenwerking tussen gevestigde organisaties, gemeente, studenten en inwoners in deze stad!

Na de inzamelingsactie is er op het terrein van de Tapijnkazerne een festival met foodtrucks, muziek, workshops en een demonstratie van recyclingmachines.