Op bezoek bij de BSO

| Categorie: BSO, Buurt schoonhouden, Plastic

Tijdens de strenge corona maatregelen was het niet mogelijk om bij de scholen langs te gaan. Daarom heeft #PickitUp deze zomervakantie een inhaalslag gepleegd bij de BSO’s. BSO MIK Amby, Pinokkio, MIK Scharn en MIK Montessori openden deze zomer hun deuren voor de speciaal ontwikkelde BSO #PickitUp activiteit (helaas hebben we de activiteit bij MIK Sint Pieter vanwege de hitte moeten cancelen). Weten de kinderen eigenlijk waar de wegwerp handschoenen en mondkapjes terecht moeten? Is dat van plastic of hoort het bij het restafval? En wat is nou eigenlijk het grote probleem met plastic? Dit is allemaal ter sprake gekomen tijdens een leuke interactieve afval-les. Voor de meeste kinderen is het van zelfsprekend dat afval niet op de straat hoort en dat je afval gescheiden moet inzamelen. Fijn om te zien dat hier al een steeds grotere bewustwording ontstaat.  

Vervolgens eens kijken hoe het er dan in de praktijk uitziet. Het is toch altijd weer indrukwekkend hoeveel afval de kinderen op straat tegenkomen. Vooral de grote hoeveelheid sigarettenpeuken valt altijd al snel op. Maar het wordt pas echt leuk als de grote stukken zwerfafval worden aangetroffen.  

Wattenstaafjes, ‘hoe komt dat nou op de straat terecht?’. En ‘kijk, dit veld naast de school ligt vol met confettisnippers van het afscheid van groep 8. Hier komen we een andere keer terug om de rest nog op te ruimen’. Dan vindt iemand de jackpot: een petfles met statiegeld. De meester belooft dat de vinder deze bij de supermarkt mag inleveren. ‘Waarom zit er eigenlijk geen statiegeld op de kleine flesjes?’. Stoer sjouwen de kinderen de zware zakken weer terug naar school. De Volkswagen velg die onderweg is aangetroffen, wordt weer uit de zak gehaald. ’Die moet als trofee mee naar huis’. 

Geweldig wat kinderen allemaal al weten maar ook denken en zeggen. Terwijl het ene kind denkt dat afval prikken enkel voor mensen is die niet hebben geleerd, laat het andere kind aan het einde van de les weten dat hij later ook graag in het milieu wil werken.