Op bezoek bij BSO’s

| Categorie: BSO, Buurt schoonhouden, Plastic

Gedurende de eerste helft van 2020 was het, vanwege de strenge coronamaatregelen, niet mogelijk om bij de scholen langs te gaan. Daarom heeft #PickitUp in de zomervakantie een inhaalslag gedaan bij de BSO’s, om zo toch het basisonderwijs van zwerfafvaleducatie en -activiteiten te voorzien. De BSO’s MIK Amby, Pinokkio, MIK Scharn en MIK Montessori openden deze zomer hun deuren voor de speciaal ontwikkelde BSO #PickitUp activiteit. Carole, docent van #PickitUp, ging hier op bezoek. BSO Scharn en BSO de Boomhut gingen in de zomervakantie op eigen houtje aan de slag met #pickitUp. 

Weten de kinderen eigenlijk in welke afvalbak de wegwerphandschoenen en mondkapjes moeten? En al dat andere afval? En wat gebeurt met alle afval nadat het is weggegooid? En wat is nou eigenlijk het grote probleem met plastic? Dit en nog veel meer is allemaal ter sprake gekomen tijdens een leuke interactieve afvalles. Voor de meeste kinderen is het al vanzelfsprekend dat afval niet op de straat hoort en dat je afval gescheiden moet inzamelen, gelukkig 🙂

Vervolgens eens kijken hoe het er dan in de praktijk uitziet. Het is toch altijd weer indrukwekkend hoeveel afval de kinderen op straat tegenkomen. Vooral de grote hoeveelheid sigarettenpeuken valt altijd snel op. Maar het wordt pas echt spannend als de grote stukken zwerfafval worden aangetroffen. Je kan het zo gek niet bedenken wat er door de jonge deelnemers wordt gevonden en in de zakken wordt gedaan. 

Wattenstaafjes, ‘hoe komt dat nou op straat terecht?’ En ‘kijk, dit veld naast de school ligt vol met confetti snippers van het afscheid van groep 8. Hier komen we een andere keer terug om de rest nog op te ruimen’. Dan vindt iemand de jackpot: een petfles met statiegeld. De meester belooft dat de vinder deze bij de supermarkt mag inleveren. ‘Waarom zit er eigenlijk geen statiegeld op de kleine flesjes?’. Stoer sjouwen de kinderen de zware zakken weer terug naar school. De velg van de Volkswagen die onderweg is aangetroffen, wordt weer uit de zak gehaald. ’Die moet als trofee mee naar huis’. 

Geweldig wat kinderen allemaal al weten maar ook denken en zeggen. Terwijl het ene kind denkt dat afval prikken enkel voor mensen is die niet hebben geleerd, laat het andere kind aan het einde van de les weten dat hij later ook graag in het milieu wil werken.