Landelijke Opschoondag – World Clean Up Day – #Maascleanup

| Categorie: Evenement, Landelijk, Langs de Maas, Samenwerken

Al 18 jaar lang valt de Landelijke Opschoondag op de 3e zaterdag van maart. Behalve dit jaar. Vanwege het coronavirus wordt het afgeraden om in groepen samen te komen. Vandaar dat de Landelijke Opschoondag van 2020 is verplaatst naar 19 september, tegelijk met World Clean Up Day. Hiermee komen Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation gezamenlijk in actie om zo meer zwerfinators in niet alleen Nederland maar overal ter wereld in actie te krijgen.

Op deze dag werd tevens een geheel nieuw en regionaal initiatief gestart: de #Maascleanup. Onder het motto ‘clean rivers, better business’ kwamen meer dan 5000 vrijwilligers in de Provincie in actie, met onze Limburgse gouverneur Theo Bovens die alle deelnemers voorging ín het water. Het gehele Limburgse deel van de Maas – van Eijsden tot de Mookerhei – heeft deze dag de aandacht gekregen en is zo goed als mogelijk zwerfafvalvrij gemaakt. Het betrof meer dan 200 acties van zowel het bedrijfsleven als actieve burgers.

#PickitUp heeft een groot deel van deze acties in Maastricht, die vanuit deze drie initiatieven werden georganiseerd, ondersteund. Zo waren de volgende clubs aan het opruimen geslagen: DSM Next in het Frontenpark, de Straatjutters in Belfort, Hazendans en Daalhof, Schakel BV bij de Geusselt, de Partij voor de Dieren langs de Maas ter hoogte van het Gouvernement, de gemeente Maastricht rondom Kasteel de Hoogenweerth, een samenwerking tussen organisaties Kunstfront, Vind, Trajekt & Match in Mariaberg, en Match in Caberg. Ook het onderwijs droeg een steentje bij: leerlingen van Bernard Lievegoed, BSO De Boomhut en BSO Scharn zijn in de daaropvolgende week erop uitgetrokken om hun schoolomgeving op te ruimen. In totaal waren er onder de vlag van #PickitUp zo’n 400 mensen op de been. Al bij al goed voor tientallen zakken opgeruimd zwerfafval, meldingen van dumpplekken, een groeiende bewustwording en een hoop gezelligheid. Iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen: BEDANKT!