Kick-off #PickItUp Maastricht 24 september

| Categorie: In de wijk, Nieuws, Samenwerken, Zwerfafval

Op 24 september trappen we feestelijk af met #PickItUp Maastricht! Het gaat om het opruimen van zwerfafval, of beter nog: het voorkomen van zwerfafval in de stad! Jaarlijks belanden er grote hoeveelheden afval op straat, in de parken en het water. Een vies gezicht, storend en slecht voor het milieu. Terwijl het een kleine moeite is dit afval te gooien waar het hoort: in de prullenbak. Met de campagne #PickItUp willen we hier een start mee maken: laten we met z’n allen Maastricht schoon houden!

Zwerfafval structureel verminderen
De zwerfafval campagne #PickItUp is ontwikkeld door het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie (CNME Maastricht en regio) en is onderdeel van de nieuwe, aanvullende aanpak van de gemeente tegen zwerfafval. Deze aanpak is in december 2015 vastgesteld door de gemeenteraad. Het doel hiervan is de hoeveelheid zwerfafval in de stad structureel te verminderen en een positieve bijdrage te leveren aan leefkwaliteit en milieudoelstellingen. Door preventie, bewustwording en gedragsverandering in plaats van alleen schoonmaken achteraf.

Samenwerking met bewoners, het onderwijs, verenigingen en ondernemers is daarbij belangrijk. Het afgelopen jaar hebben in dit kader verschillende activiteiten plaatsgevonden zoals het afval scheiden bij Koningsdag, het project Schone Maas en het Telekidsprogramma Hou ’t Schoon. Ook de komende maanden zullen er meer activiteiten op het gebied van zwerfafval plaatsvinden, onder andere onder de noemer van #PickItUp!

Aftrap tijdens burendag
We trappen af op zaterdag 24 september, tijdens de landelijke burendag, in De Heeg, Daalhof en Limmel. Samen met de drie kinderboerderijen in deze wijken beginnen we die dag om 13.00 uur met de eerste #PickItUp opruimacties. Met hulp van ezels en pony’s geven de kinderen en buurtbewoners het goede voorbeeld door zwerfafval in de wijken op te ruimen. De officiële start van de campagne #PickItUp vindt plaats in De Heeg om 14.00 uur bij winkelcentrum Roserije. Iedereen is welkom om op 24 september dit goede voorbeeld te volgen: #PickItUp Maastricht!

Aanmelden voor de burendag via:
Boerderij Daalhoeve: info@daalhoeve.nl, 043 – 347 47 86
Kinderboerderij Limmel: kinderboerderij.limmel@gmail.com
Kinderboerderij de Heeg: beheerster@hotmail.com, 043 – 737 00 09
Koffiehuis ’t Heegeneerke. koffiehuis-heegeneerke@hotmail.com
Of via de inschrijflijsten bij de kinderboerderijen.

#PickitUp voor scholen
Op maandag 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, start #PickItUp voor het onderwijs op basisschool Kindcentrum Anne Frank in Heugem. De school doet mee met de landelijke voorleesactie over het thema ‘plastic’, en zal in de weken daarna met een lesprogramma over afval, een kunstproject en een opruimactie de kinderen en hun ouders bewust maken over de gevolgen van zwerfafval. Ook het Bonnefanten College start dan met een project over dit thema, waarbij leerlingen buurtonderzoek zullen doen en zelf oplossingen voor het voorkomen van zwerfafval gaan bedenken. Scholen die ook willen aansluiten bij de #PickItUp campagne kunnen zich melden via de website www.pickitup-maastricht.nl.