Beestenbende

| Categorie: Nieuws

De BeestenBende is een speciale club voor kinderen van 6 tot 11 jaar, die helpen met het schoonhouden van hun eigen buurt door zwerfafval op te ruimen. Omdat een BeestenBender ook allerlei spannende (dieren)avonturen meemaakt, is de Bende al jaren in heel Nederland een regelrechte hit.

De BeestenBende heeft in Maastricht en in andere steden laten zien hoe enthousiast de kinderen in hun vrije tijd deelnemen aan dit buitenschoolse initiatief, samen met hun ouders. Daarmee is het een mooie aanvulling het vaste programma #PickitUp van de gemeente Maastricht en CNME Maastricht en regio, want nu krijgen nog meer kinderen de kans om zelf de handen uit de mouwen te steken en te ontdekken hoeveel ze kunnen betekenen voor hun eigen omgeving. Vanuit de gedachte ‘jong geleerd, oud gedaan’, werken we samen aan weer een nieuwe generatie Maastrichtenaren met hart voor een schone, prettige stad.”

De BeestenBende is sinds 2004 actief in 14 gemeenten in Nederland. Ruim 12.000 kinderen van 120 scholen zijn lid geworden. In februari 2018 is de BeestenBende in Maastricht van start gegaan bij vier basisscholen. In 2021 bestaat de Maastrichtse club inmiddels uit 148 kinderen afkomstig van 17 scholen, en zijn er 61 volwassenen (veelal ouders) actief als begeleider.

Hoe gaat het in zijn werk?
Via het BeestenBende promoteam, dat in iedere klas komt vertellen wat de BeestenBende is, horen basisschoolkinderen hoe ze gratis lid kunnen worden. Ze krijgen dan een speciale outfit in opvallende kleuren, compleet met hesje, knijper en stoere cap. En trekken er dan ongeveer een keer per maand in groepjes op uit. Om te helpen zorgen voor een schone buurt, waarin het prettig wonen is voor dieren en mensen. De opruimrondjes zijn voor de kinderen vaak een avontuur, door wat ze onderweg tegenkomen en leren. Daarnaast maken de BeestenBende-leden nog veel meer mee.

Een aantal keer per jaar organiseert de Beestenbende lokale events, en één keer per jaar de Grote BeestenBende-dag. Vanwege corona hebben er in 2020 en 2021 vooral online event plaatsgevonden voor de kinderen. Als gewoonlijk gingen de BeestenBenders wel gewoon naar buiten om de eigen wijk op te schonen.

Bekroond initiatief
De BeestenBende start in Maastricht in samenwerking met de gemeente Maastricht en als onderdeel van het bestaande initiatief #PickItUp, dat wordt uitgevoerd door het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie Maastricht (CNME). De BeestenBende is een (wetenschappelijk onderbouwd) concept om kinderen actief invloed te geven op de leefbaarheid van hun buurt. Het initiatief is enige jaren geleden al door SBS ‘Het Beste Idee van Nederland’ gekozen bij de beste zwerfafvaloplossingen van Nederland.

Kijk voor meer informatie op www.mijnbeestenbende.nl, voor een overzicht van de activiteiten in Maastricht op https://www.mijnbeestenbende.nl/events-en-fotos/maastricht.html en voor een overzicht van de scholen waar de Beestenbende actief is op https://www.mijnbeestenbende.nl/ontmoet-ons/waar-loopt-de-beestenbende.html