Beestenbende op ABB Nutsschool en KC Manjefiek

| Categorie: Basisonderwijs, Dieren

Kinderen van ABB Nutsschool en KC Manjefiek maken vanaf deze week kennis met ‘De BeestenBende’. Dit is een speciale club voor kinderen van 6 tot 11 jaar, die helpen met het schoonhouden van hun eigen buurt door zwerfafval op te ruimen. Omdat een BeestenBender ook allerlei spannende (dieren)avonturen meemaakt, is de Bende al jaren in heel Nederland een regelrechte hit.

Wethouder John Aarts: “De BeestenBende heeft in andere steden laten zien hoe enthousiast de kinderen in hun vrije tijd deelnemen aan dit buitenschoolse initiatief, samen met hun ouders. Daarmee is het een mooie aanvulling het vaste programma #PickitUp van de gemeente Maastricht en CNME Maastricht en regio, want nu krijgen nog meer kinderen de kans om zelf de handen uit de mouwen te steken en te ontdekken hoeveel ze kunnen betekenen voor hun eigen omgeving. Vanuit de gedachte ‘jong geleerd, oud gedaan’, werken we samen aan weer een nieuwe generatie Maastrichtenaren met hart voor een schone, prettige stad.”

De BeestenBende is sinds 2004 actief in 14 gemeenten in Nederland. Ruim 12.000 kinderen van 120 scholen zijn lid geworden. In februari 2018 is de BeestenBende in Maastricht van start gegaan bij vier basisscholen, namelijk op De Geluksvogel, St. Pieter, Anne Frank en J.F. Kennedy. Daarna zijn ook de scholen De Letterdoes, KC Dynamiek en de Bernard Lievegoed School aangesloten. En nu dus ook de ABB Nutsschool en KC Manjefiek.

Hoe gaat het in zijn werk?
Via het BeestenBende promoteam, dat in iedere klas komt vertellen wat de BeestenBende is, horen basisschoolkinderen hoe ze gratis lid kunnen worden. Ze krijgen dan een speciale outfit in opvallende kleuren, compleet met hesje, knijper en stoere cap. En trekken er dan ongeveer een keer per maand in groepjes van vijf op uit. Om te helpen zorgen voor een schone buurt, waarin het prettig wonen is voor dieren en mensen. De opruimrondjes zijn voor de kinderen vaak een avontuur, door wat ze onderweg tegenkomen en leren. Daarnaast maken de BeestenBende-leden nog veel meer mee.

Twee keer per jaar organiseert de Beestenbende lokale events, waaronder unieke meet-and-greets met bekende mensen uit de stad. Bovendien mogen alle Bende-leden mee naar de Grote BeestenBende-dag, die dit jaar half juni in het Dolfinarium Harderwijk is. Ruim 1200 BeestenBenders trekken dan vanuit diverse hoeken van Nederland met touringcars naar een bijzondere dag bij de zeezoogdieren.

Bekroond initiatief
De BeestenBende start in Maastricht in samenwerking met de gemeente Maastricht en als onderdeel van het bestaande initiatief #PickItUp, dat wordt uitgevoerd door het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie Maastricht (CNME). De BeestenBende is een (wetenschappelijk onderbouwd) concept om kinderen actief invloed te geven op de leefbaarheid van hun buurt. Het initiatief is enige jaren geleden al door SBS ‘Het Beste Idee van Nederland’ gekozen bij de beste zwerfafvaloplossingen van Nederland.

Kijk voor meer informatie op www.mijnbeestenbende.nl, voor een overzicht van de activiteiten in Maastricht op https://www.mijnbeestenbende.nl/events-en-fotos/maastricht.html en voor een overzicht van de scholen waar de Beestenbende actief is op https://www.mijnbeestenbende.nl/ontmoet-ons/waar-loopt-de-beestenbende.html